Tør hud

Her ses et tværsnit af huden, der ses de 3 hudlag, samt hår, hår sæk, blodåre, nerver, sved og talg kirtler
Her ses et tværsnit af huden, der ses de 3 hudlag, samt hår, hår sæk, blodåre, nerver, sved og talg kirtler

Huden forandres tydeligt med alderen, men hvad er årsagen og kan man gøre noget ved det? Den menneskelige krop er fysisk i topform i omkring 20-25-års alderen. Herefter begynder den lange ældningsproces, der varer resten af livet. Dette gælder også for huden, der kan regnes for kroppens største organ.
Huden er menneskets største organ. Den dækker vores ca. 2 kvadratmeter store overflade og vejer omkring 3 kg. Huden har en række funktioner, hvoraf overordnet beskyttelse af organismen er den vigtigste. Huden er en del af kroppens immunforsvar og består af overhud, læderhud og underhud.

Huden bliver svagere med alderen
Huden forandres både funktion og udseende. Den bliver tynd, svag og dårlig til at binde væske og til at producere nødvendige fedtstoffer. Der er forsket i hvorfor huden ikke holder hele livet, man mener soldyrkning og rygning har stor betydning for hvor længe hunde bevares.

Rynker og furer
Efterhånden som huden bliver ældre, mister den sin fylde og spændstighed. Både overhuden men især den underliggende læderhud bliver tyndere. Det skyldes bl.a. at de reparationsmekanismer, som normalt hele tiden udskifter skadet væv ikke længere fungerer optimalt. Det går især ud over læderhudens kollagene og elastiske fibre, som langsomt nedbrydes. Derved mister huden sin styrke og elasticitet. Når bindevævslaget i læderhuden bliver tyndere, bliver der også færre af de store vandbindende molekyler (f.eks. hyaluronsyre), som ved at binde væske i huden opretholder dens spændstighed. Disse mener man forværres af solens UV lys og rygning.
 
Pigmentforandringer
Efterhånden som man ældes ses stadig flere rynker og huden bliver løsere bundet til underlaget, da også bindevæv og fedt i underhuden næsten forsvinder. Der opstå pigmentforandringer, der findes forskellige typer af pigmentforandringer og de fleste er helt uskadelige.

I overhuden ligger de pigmentproducerende celler i et jævnt mønster og giver huden den jævne farve, som ses hos unge mennesker. Med alderen og dermed mange års skadelig UV-bestråling fra solen, ændres denne organisering. Pigmentcellerne kan ligge meget tæt i små områder og helt mangle i andre. Det giver mørke, brunlige områder eller pletter på huden, som kan ændre sig og endog forsvinde igen. 

Pletterne kaldes ofte for “leverpletter” og er meget almindelige. De begynder hyppigt at kunne ses i 50-60-års alderen, hvilket dog kan variere meget. Pletterne er i sig selv helt uskadelige, men er et almindeligt alderdomstegn.
Hvis en opstået plet buler ud fra huden eller klør eller bløder, bør man gå til en læge og blive undersøgt. 
Store og meget mørke eller rødlige pletter kan skyldes Senil Purpura. Disse mærker kan se voldsomme ud, da der er tale om blødninger i huden, men de er helt uskadelige.
Tørhed og eksem
Det er ikke kun reparationen og fornyelsen af bindevævets celler og molekyler, der ringere med alderen. Også overhudens celler bliver mindre aktive og udskiller mindre fedtstoffer. Disse fedtstoffer lægger sig normanlt mellem hudens ydre, forhornede celler og danner “hudbarrieren” . Denne barriere gør huden vandtæt og sørger for, at vandet i hudens dybere lag ikke fordamper. Når fedtstof-barrieren ikke opretholdes, fordamper vandet og huden tørrer ud. Derfor har ældre mennesker ofte problemer med tør hud og bør være særlig opmærksomme på at benytte hudplejeprodukter. Brug en fed creme og smør den i et tynd lag på huden dagligt, eller efter hvert bad.
Tør hud kan give kløe og medføre eksem og betændelse i huden.

Intertrigo – rødme i hudfolder
Intertrigo er en betændelsesreaktion i huden på steder, hvor hud ligger mod hud. Særligt om sommeren i varmt og fugtigt vejr, at intertrigo har gode betingelser. Alle kan rammes, små børn får det tit i hals- og nakkefolder men det kan opstår i armhuler, i lysken, under brysterne og alle andre steder, hvor huden folder. Sørg for at holde huden tør og ren. Gå i løst bomuldstøj og skift tøj hvis du har svedt meget. Brug ikke talkum eller beskyttelsescremer i hudfolderne, man kan hvis det kan lade sig gøre lægge en bomuldsklud i folden så man undgår hud mod hud Overvægtige og diabetespatienter er særlig udsatte.

Vær den første til at kommentere på indlægget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *