Smerter i tommefingerens rodled.

smerter i tommefingernes rodled.

Jeg har har smerter i tommelfingeren, kan f.eks. ikke dreje en nøgle i låsen, holde en kop, vride en klud, åbne skruelåg eller holde om småting, det er et tegn på at jeg har fået slidgigt i tommelfingerens rodled. Smerterne kommer oftest nederst på tommelfingeren, helt nede ved håndleddet.
Det er ret invaliderende for mig, jeg kan ikke ret mange af de ting jeg holder af, og som jeg har glædet mig til at lave i min alderdom, som male, tegne, strikke osv.
Efter jeg har gjort rent hvor jeg vrider klude kan det i høj grad forværre smerterne meget i lang tid, så gør det også ondt at gå.

Tommelfingerens rodled er placeret ved håndleddets bøjefure. Det forbinder tommelfingeren mellemhåndsknogle med en af de 8 håndrodsknogler også kaldet trapezbenet. Leddet belastes meget under daglig brug, og da leddet samtidig er meget bevægeligt, bliver det sårbart.

Årsager til slidgigt i tommelfinger
Slidgigt i tommefingerens rodled er meget almindeligt, men den optræder hyppigst hos midaldrende kvinder. Brud ved basis af tommelfingerens rodstykke kan udløse slidgigt i tommelfingeren, idet der efter et brud kan opstå ujævnheder i ledfladerne, som med tiden fører til slidgigt.
Har man arbejde med tunge løft gennem mange år,( og det har jeg jo) kan det også være disponerende. Leddet kan også angribes af leddegigt. Oftest opstår tilstanden dog uden nogen ydre anledning.
Symptomer på slidgigt i tommelfinger
Slidgigt i tommelfingerens rodled giver smerter ved kraftgreb fx ved vridning af en klud eller ved forsøg på at åbne et fastsiddende låg på et glas. Bevægeligheden i rodleddet kan blive reduceret, så tommelen ikke kan føres ud fra hånden. Rodstykket kan forskydes udad, så der dannes et fremspring på tommelfingersiden af håndleddet.
Behandling af slidgigt i tommelfinger
Der er flere behandlingsmuligheder. Man kan forsøge at stabilisere med en skinne, men dette giver sjældent en tilfredsstillende effekt, da skinnen er besværlig i daglig brug. Blokadebehandling kan give forbigående lindring.
Stivgørende operation af tommelens rodled giver oftest god lindring.I svære tilfælde er en såkaldt Weilby-Burton operation et godt alternativ, idet den giver effektiv lindring hos flertallet af som bliver opereret. Den kaldes også for en rodledsplastik.  Denne erstattes af en seneknude, der er fremstillet ved at tage dele af en sene ned til håndleddet. En offentliggjort efterundersøgelse har vist, at 92 % af de opererede patienter var tilfredse med resultatet.
Endelig kan en rodledsprotese også være en mulighed.
Jeg er snart klar til at få gjort noget ved det, men ikke endnu.
Det trøster mig at der kan gøres noget. Det er værst i min højre tommefinger.

Efter behandling med blokader som hjalp rigtig fint i begyndelsen, er jeg nu endelig indstillet til operation den 21/9 2020 på Hillerød hospital

Det bliver en rodledsplastik.  Først i h. hånd.