Rejsen til Madeira 9-16 marts 2015

Lufthavnen på Madeira.

Jeg begynder lige med Lufthavnen på Madeira, da den har sin egen historie.

I 1964 indviedes en lufthavn på Madeira, anlagt under vanskelige forhold ved at man skar en godt 1 km lang hylde ind på langs i en skråning på sydsiden af øen. I turismens barndom foregik flyvning til Nabo øen, hvor mindre fly så fløj turisterne til Madeira. Der er sket fly styrt her hvor der gik menneskeliv til spilde.

Siden er der foretaget flere meget vanskelige og kostbare udvidelser af lufthavnen, som i dag er i stand til at modtage de fleste typer rutefly.

 

 

Den første start og landningsbanen i Funchael lufthavn på Madeira, før den blev bygget om.

 

 

Lufthavnen som den ser ud i dag.
Lufthavnen som den ser ud i dag.

 

Når man landede på Madeira for nogle få år tilbage var det lige med frygt og bæven på grund af en utrolig lille landingsbane. Øen var svær at lande på selv for meget erfarne piloter, da landingsbanen er omgivet af vand, bjerge og var meget kort.

I dag kan man side afslappet, fordi den 15. september 2000 indviede man  landingsbanen, en af de største konstruktioner der nogensinde er blevet udført på øen, til et beløb på ca. 520 millioner Euro.

Madeiras nye internationale lufthavn kan prale af en landingsbane som er 2781 meter lang. Et projekt der har givet øen et nyt image i det seneste årtusind. Den nye lufthavn har en kapacitet på 3,5 millioner passagerer om året og alle typer passagerfly er nu i stand til at lande og lette fra denne lufthavn. Udvidelsen af landingsbanen på én kilometer er en af de mest ambitiøse konstruktioner på øen, især hvis man tænker på, at landingsbanens søjler måler i alt 120 meter, 60 meter over og 60 meter under havoverflade. Den gamle landingsbane blev drejet 3 grader mod nord for at opnå sin nuværende position.

 

Klima og temperaturer på Madeira

Madeiras beliggenhed langt ude i Atlanterhave, på højde med Nordafrika ud for Marokkos kyst midt i en gren af Golfstrømmen, som sikrer, at havet omkring Madeira har en relativ konstant temperatur på mellem 17 og 22 grader året rundt. Klimaet på land, er også stabilt året rundt med gennemsnitstemperaturer på mellem 19 og 25 grader.

 

Der hersker to forskellige klimaer på Madeira – et i nord og et i syd. Det skyldes øens geologiske opbygning med næsten 2000 m høje bjergskrænter på den nordlige del og lavlandsområder på den sydlige del af Madeira. Det regner lagt mere på den nordlige del af Madeira, da skyerne fanges bag bjergene. Derfor er denne nordlige del af Madeira, da også utrolig frodig og fugtig med tæt skov og brusende bække ned ad bjergsiderne.

Den sydlige del af øen er præget af lun og tør luft fra havet. Det medfører blandt andet, at hovedstaden Funchal, selv i den varmeste sommertid, er et behageligt sted at opholde sig – og med en lun brise fra havet.

P1030560

Funchal ligger malerisk i en bugt med stejle, frodige bjerge knejsende i baggrunden. Her finder man også en unik samling af botaniske haver.

 

Udsigten fra vores balkon  om dagen og om aftenen.

 

P1030532

 

 

 

P1030536

 

 

Madeira er kun 58 km lang og 23 km,  801 km²  Befolkningstal ,267.785 (2011)

Madeira er dels en gruppe bestående af 11 øer, hvor kun Madeira og Porto Santos er beboede. Der findes ikke grundvand på de andre øer.

Funchal, 58.000 indb., Storfunchal 130.000 indb.

Øerne hører til Portogal, og har selvstyre, er medlem af EU.

 

 

Verdens 2. Højeste havbjergklippe.

P1030969
Her ses havbjerklippen fra havet.
P1030567
Fantastisk udsigt fra toppen af havbjerklippen.
P1030570
Gulvet, der er 600 meter ned herfra.
P1030575
Alanterhavet så langt øjet rækker.

 

 

 

 

 

 

 

Madeira er også hjemsted for verdens anden højeste havklippe, Capo Girâo, som skyder 600 meter op fra havet. Et populært udsigtsmål, derfor er der for nylig bygget en platform i glas, også bunden er glas, så man kan nyde udsigten uden at risikere at styrte i havet.

 

Øst for São Vicente på det nordlige Madeira ligger byen Ponta Delgada på en havslette. Ponta Delgada er omgivet af store appelsinlunde og vinmarker, hvorfra de nye bordvine Enxurros kommer. I denne del af Madeira finder du naturskabte klippepøler, der fyldes med rent tidevand. Langs Ponta Delgadas brolagte gader er et farveorgie af blomster. Landsbykirken Igreja Matriz de Senhor Bom Jesus rummer et forkullet trækrucifiks som tillægges mirakuløse egenskaber. Den første søndag i september vil du opleve, at hele byen er festklædt, og troende fra hele Madeira valfarter her til Ponta Delgada for at ære korset.

P1030581 P1030586

Porto Monize har et meget vulkansk udseende, det sorte lavasten ser fantastisk ud sammen med det turkis hav som brager ind mod kysten.

P1030623
Klippen med fandfaldet brudesløret
P1030627
lille ø
P1030628
kyststrækning
P1030660
Bølgerne som rammer kysten kan blive op til 12 meter høje, den dag vi var der var det usædvanligt godt og stille vejr, så da var de kun 2,5m høje.
P1030662
det var bare så smukt.

 

Madeiras højslette

Et højt hævet plateau (1400 m o.h.), der strækker sig midt gennem Vestmadeira. Det er et vindomsust område med sparsom beplantning af bregner, gyvel, »açoriske lyngtræer« (urze), blåbær, hedelandskab og græsslette. Indimellem ses græssende får, geder og endog køer. Her er ofte overskyet, men i klart vejr er der pragtfulde udsigter – på visse steder til nord- og sydkysten på én gang – og man kan nyde storheden og stilheden, som kun brydes af småfugle som stillits og tornirisk og enkelte rovfugle.
På plateauet opsamles regnvand, der ledes videre i levadasystemet.

P1030672
Udsigt så langt øjet rækker.

 

P1030681
Gyvlen er lige begyndt at springe ud.

 

P1030685

 

 

 

Levadavandring.

P1030706

Vi var på levadavandring en let tur på 7 km. levada Novo.

en meget smuk natur og hvor man føler sig langt væk fra resten af verden, ingen lyd af biler eller fly eller andre mennesker og masser af smuk natur.

P1030772
Mandeltræerne blomsterede i hvid eller lyserød.
P1030710
Her en nyere vandkanal, det er ikke alle steder de er så fine, nogle er meget gamle, men alle bliver passet, så de dyre dråber ikke går tabt.
P1030818
Smuk udsigt ud over øen mod Alanterhavet.
P1030727
Agapentius vokser vild over alt, men gør nytte ved at holde godt på jorden som ligger på lavaklipperne.

 

Madeiras delfiner

Madeira er et af de bedste steder i verden, hvis man vil opleve delfiner. Her kan man komme i nærkontakt med de smukke havpattedyr på deres egen hjemmebane. De fascinerende dyr finder du i havet omkring øen året rundt.

Over 20 forskellige arter af delfiner og hvaler kan ses ud for kysten omkring Madeira. Nogle kommer kun forbi på bestemte tidspunkter i løbet af året, mens andre kan opleves året rundt, de har residens her. Så uanset hvornår du holder ferie på øen, har man muligheden for at stifte bekendtskab med nogle af havets mest nysgerrige skabninger.

image     P1030865

De selskaber, der arrangerer bådture med delfinspotting på Madeira, har som regel godt styr på, hvor delfinerne kan findes. Nogle steder er der en biolog med om bord, det var der på den tur vi var med på, og hun kunne fortælle om delfinernes adfærd. Når delfinerne helt sikkert dukker op af det krystalblå vand, bliver man så begejstret som var man et barn. Det er vitterligt en meget fascinerende oplevelse at se delfinerne boltre sig i vandet.

Hvis man vil være sikker på at se delfiner eller hvaler (chancen for at se hvaler er lille) er det bedst at tage på en af de bådture, der har delfin- og hvalsafari som decideret mål. Nogle arrangører giver endda en ekstra tur gratis, hvis ikke der viser sig delfiner eller hvaler på den første, men det blev ikke aktuelt for os vi så mange delfiner under båden, ved siden af båden og ikke langt fra os lavede de fantastisk vand-akrobatik.

 Madeiras smukke blomster og planter.
image
Engletrompet kalder vi den herhjemme, hvor vi om sommeren kan have den i Potter pa terrassen et lunt sted. Her på Maderia vokser den hvor som helst og dette eksemplar ver 4-5 meter høj.
image
Smuk, men kender den ikke.
image
Sukkulent . Kender i den ikke.
image
Syntes jeg kan genkende den, men ved ikke hvad den hedder.
image
Der var masser af Borgonvilla alle steder i alle mulige farver.
image
Hawaii blomster er der alle steder, bruges nærmest som hæk.

image

Svigermors skrape tunge.
Svigermors skrape tunge.
image
Kæmpe bananklase, men på Madeira er bananerne ikke så store. De bananer som skal sælges videre til Portogal, bliver pakket ind i blå plastikposer for at beskytte i bananerne mod skader og skadedyr.

 

image
Disse træer blev kaldt tulipantræer, men ligner ikke de tulipantræer vi har her i Danmark.

P1030787

P1030721
Mimoserne var lige ved at springe ud.
P1030712
Helt almindelig kløver som hjemme i DK.
P1030781
Kala, vokser overalt som vild plante.

 

P1030724
Ved ikke hvad dette er for en plante, men det er efter min mening en af de bedste, billeder jeg har taget på denne tur.

 

Seneste indlæg

Seneste kommentarer

  Arkiver

  Kategorier

  Meta

  Senior Skrevet af:

  Jeg er født i 1952, er gift med Søren og har 2 sønner sammen med ham. Jeg er uddannet socialogsundhedsassistent., har arbejdet i de fleste år af mit arbejdsliv på hospitaler.

  Vær den første til at kommentere på indlægget

  Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *